Продажбите на нови автомобили в ЕС отново се върнаха към спад през

...
Продажбите на нови автомобили в ЕС отново се върнаха към спад през
Коментари Харесай

Нов спад в продажбите на нови автомобили в ЕС през октомври

Продажбите на нови коли в Европейски Съюз още веднъж се върнаха към спад през октомври след първо покачване за актуалната година през септември, вследствие на новите обществени рестрикции, целящи ограничение на втората вълна на коронавирусната пандемия. В същото време сривът при регистрацията на нови коли в България е още веднъж един от най-големите в границите на Европейски Съюз, демонстрират данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители. 

Продажбите (регистрацията) на нови  автомобили в Европейския съюз се намалиха през октомври със 7,8% по отношение на същия месец на 2019 година, достигайки 953 615 нови коли, откакто през септември се покачиха с 3,1%, нараствайки за пръв път през 2020 година. Според асоциацията причина за възобновения спад е въвеждането отначало от страна на някои европейски държавни управления на рестриктивни ограничения за битка с втората вълна на Covid-19.

С изключение на Ирландия и Румъния, всички останали автомобилни пазари в Европейски Съюз регистрираха загуби през октомври, в това число и четирите водещи пазара. В Испания беше регистрира спад при продажбите с цели 21% на годишна база, във Франция с 9,5%, в Германия с 3,6% и в Италия със скромните 0,2 на 100.

За първите 10 месеца на 2020 година новорегистрираните коли в Европейски Съюз се намалиха с 26,8% по отношение на същия интервал година по-рано, достигайки 8 011 490. Това удостоверява, че пандемията Covid-19 продължава да оказва невиждано отрицателно въздействие във връзка с търсенето на нови коли, като през интервала януари - октомври бяха продадени близо 3 милиона по-малко коли, в сравнение с година по-рано, когато техният брой беше 10 943 035. В Испания спадът до октомври в това число беше с 36,8%, в Италия с 30,9%, Франция - с 26,9% и Германия - с 23,4%.

Обобщените данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители за Европейски Съюз не включват Англия, която напусна съюза на 31-ви януари тази година. Само в границите на Обединеното кралство продажбите на нови коли през октомври се намалиха с 1,6% до 140 945 броя по отношение на година по-рано, до момента в който през първите 10 месеца на актуалната година беше регистриран спад от 31,0 на 100.

Данните демонстрират също, че продажбите на нови коли в България се свиха през октомври с 25,4% по отношение на година по-рано след спад с 27,7% през септември, достигайки 2 088 броя по отношение на 2 798 новорегистрирани коли през октомври 2019 г. За интервала от януари до октомври в това число регистрацията на нови коли в нашата страна се намали с цели 35,6% до общо 19 117 по отношение на 29 692 през същия 10-месечен интервал на 2019 година

Повечето водещи автомобилни компании в Европейски Съюз регистрираха намаления при продажбите през октомври по отношение на месец по-рано, запазвайки и наклонността на мощен спад от началото на 2020 г. 

Продажбите на коли от немския авто колос Volkswagen Group  се намалиха през октомври с 9,1% на годишна база. В същото време Volkswagen понижи и част от своя пазарен дял до 25,0% по отношение на 25,3% през октомври 2019 година, запазвайки обаче лидерската си позиция на автомобилния пазар в Европа.

Силно намаляване с 13,5% означиха продажбите на нови коли през октомври на немската компания BMW Group , до момента в който продажбите на Daimler (произвеждащ Mercedes и Smart) се свиха с 8,1 на 100.

Прилично покачване на продажбите с 3,9% беше регистриран от италианската FCA Group (произвеждаща марките Fiat, Jeep, Chrysler и Alfa Romeo), защото Италия се забави с въвеждането на нови строги противоепидемични карантинни ограничения при започване на есента, следвана от френската компания Renault Grouр (произвеждаща моделите Renault и Dacia) със едва покачване от 0,2 на 100. В същото време обаче другата огромен френска автомобилна компания - PSA Group (произвеждаща марките Peugeot, Opel и Citroen) регистрира спад при продажбите с 6,6%.

Европейските държавни управления не престават да работят за спасяването на автомобилния бранш, който е мощно обиден от колапса на търсенето на нови коли, породен от коронавирусната рецесия. Във вторник Германия съобщи, че ще задели 3 милиарда евро за поддръжка на развиването и производството на щадящи климата коли (електромобили и хибридни автомобили). Франция пък разшири ограниченията за финансова помощ, основани, с цел да поддържат хората да купуват нови коли, до момента в който италианското държавно управление също отдели стотици милиони евро за поддръжка на бранша. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР